Gaziantep Bulgur: Türk Yemek Kültürünün Vazgeçilmezi
Türk yemek kültürünün vazgeçilmezi olan bulgurun sıcak yaz günlerinde Gaziantep’ten sofralara uzanan meşakkatli yolculuğu başladı. Nizip Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı, Türkiye’nin yıllık bulgur ihtiyacının yüzde 40’ının Gaziantep’te üretildiğini, son dönemde sağlıklı gıdaya olan talebin artması nedeniyle Avrupa ve Amerika’da bulgur tüketiminin arttığını belirtti. Gaziantep’ten yılda 300 bin ton bulgur ihraç ediyoruz” dedi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen buğdaylar, hasattan sonra bulgura dönüştürülmek üzere tesislere getiriliyor. Fabrikalarda eleme işlemlerinden geçen buğdaylar, büyük kazanlarda kaynatıldıktan sonra geniş alanlara dökülerek güneşte kurumaya bırakılıyor. Hava sıcaklığının 45 dereceye ulaştığı Gaziantep’te bulgur güneşte kurutularak daha doğal ve lezzetli hale getiriliyor. Kurutulan buğdaylar toplanır ve 5 kat kepek makineler tarafından alınarak temizleme işleminden sonra sofralarla buluşur.
‘GÜNEŞTEN BULGUR LEZZESİ’
Nizip Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı, bulgurun zorlu bir üretim süreci olduğuna değindi. Sarı, bulgurun temizlendikten sonra temiz bir ortama serilerek güneşte kurutulduğunu söyledi. Aslında kapalı devre kurutma sistemleri var ama güneşte kurutulan bulgurun rengi ve lezzeti çok farklı oluyor, bulgurun tadını güneşten aldığına işaret eden Sarı, bulgur piştikten sonra bulgurun temiz bir ortama serilir ve kurumaya bırakılır. Aslında kapalı devre kurutma sistemlerimiz de var ama doğal güneşte kurutulan bulgurun tadı ve rengi çok farklı oluyor. Tadını güneşten alır. Yazın ise güneşte kurutmaya özen gösteriyoruz. Sağlık açısından güneşte hijyenik bazlarda kurutuyoruz. Kuruduktan sonra tekrar yıkama işlemine tabi tutulur. Toplanan bulgurun yüzeyindeki 5 kat kepek makinelerle ayıklanıyor.”
‘TÜRKİYE’DE YILDA KİŞİ BAŞI 15-16 KG BULGUR TÜKETİLİYOR’
Gaziantep’in Türkiye’nin yıllık bulgur ihtiyacının yüzde 40’ını karşıladığını belirten İbrahim Sarı, Türkiye’de yılda kişi başı 15-16 kilogram bulgur tüketildiğinin tahmin edildiğini kaydetti. Son dönemde bulgura ilginin arttığını vurgulayan Sarı, en büyük pazarın Irak olduğunun yanı sıra Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika ve hatta Avustralya’ya bulgur ihraç ettiklerini vurguladı.
Bulgur ülkemizin milli ürünüdür. Dünyanın her ülkesinde her dilde bulgur olarak bilinir. Çünkü Türkiye’ye özgü bir ürün. Bulgur, buğdayın elenmesi, temizlenmesi, kaynatılması ve kurutulmasından sonra kabuğundan soyulması ile elde edilir. Bulgur ısıl işlemle pişirildiği için raf ömrü uzun olan bir üründür. Herhangi bir yıpranma veya bozulma yoktur. Türkiye’nin yıllık bulgur ihtiyacı 1 milyon 200 bin ton civarında. Kişi başı 15-16 kilo bulgur tüketildiği tahmin ediliyor. Gaziantep olarak Türkiye’nin bulgur ihtiyacının yüzde 40’ını karşıladığımızı söyleyebilirim. Pandemi sürecinin ardından bulgura ilgi arttı. En büyük pazar Irak pazarı. Ayrıca dünyanın her yerine bulgur ihracatı yapılmaktadır. Bulguru Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika ve hatta Avustralya’ya ihraç ediyoruz.”
‘300 BİN TON İHRACAT’
Son dönemde sağlıklı gıdaya olan talebin artmasıyla bulgura ilginin arttığına dikkat çeken İbrahim Sarı, Gaziantep’ten yılda 300 bin ton bulgurun ihraç edildiğini, bulgurun nişasta içermeyen sağlıklı bir ürün olduğuna değindi. Bu nedenle bulgura olan ilgi hem ülkemizde hem de dünyada her geçen gün artmaktadır. Tarladan gelen buğdaylar önce elenir, içindeki toz, toprak ve yabancı maddeler uzaklaştırılır. Yıkama işlemine alınır ve ardından kaynatma işlemi gerçekleştirilir. Yıllık 300 bin ton bulgur ihracatı gerçekleştiriliyor. Son dönemde sağlıklı gıdaya olan talebin artmasıyla birlikte Avrupa ve Amerika’da bulgur tüketimi artıyor. Bunun daha da artmasını temenni ediyoruz” dedi.